Diabetes
type 2 is een steeds meer oprukkende leefstijlziekte, die het risico verhoogt
op ziekten van hart- en bloedvaten, zenuwstelsel, nieren en ogen, alsook op
bepaalde types van kanker. Diabetes type 2 wordt voor het grootste deel
veroorzaakt door een verkeerde voeding. “Een aandoening die door verkeerde
voeding wordt veroorzaakt, moet in de eerste plaats door gezonde voeding worden
aangepakt”. Stelt diabetoloog Dr. Jason Fung meer dan terecht.
De belangrijkste aanpassing van dat dieet zijn vooral het vermijden van alle
producten met suiker en geraffineerde koolhydraten, alsook alle vormen van
industriële vetten en oliën, in het bijzonder de omega-6-rijke zaadoliën (vnml.
Zonnebloem-, maïs-, soja-,saffloer-, druivenpit-, en koolzaadolie) en de
duizenden producten waarin deze verwerkt zijn. Vergeet ook niet dat kunstmatige
zoetstoffen helemaal geen alternatief vormen voor suiker, integendeel.
Vooral de combinatie van biologische groenten met een lage impact op de
bloedsuikerspiegel, maar rijk aan tal van antioxidanten en ontstekingsremmende
componenten, met kwaliteitseiwit van plantaardige en dierlijke oorsprong, vormt
de sleutel tot een betere glucosestofwisseling.
Indien er op een verstandig voedingspatroon kan worden overgestapt, dan kan
daarnaast de inname van correct gekozen kruiden substantieel helpen om de
‘insulineresistentie’ (waarmee diabetes type 2 begint) te verminderen en zowel
de bloedsuikerspiegel en/of een belangrijke merker voor verstoord glucosemetabolisme
(HbA1c of geglycosyleerde hemoglobine) te verlagen. Recent werd een belangrijke
overzichtsstudie gepubliceerd, die na analyse van 77 correct uitgevoerde
klinische studies, tot de conclusie kwam dat de volgende kruiden, op voorwaarde
van een correcte vorm en adequate dosis, duidelijk de ernst van diabetes type 2
kunnen verminderen:
- Kaneel: zeker als wordt gebruik
gemaakt van de meest werkzame soort, namelijk Cinnamomum cassia of ‘Chinese
kaneel’ en dit liefst onder vorm van een waterig extract ‘vrij van de
potentieel prikkelende ‘coumarines’), kan dez specerij vooral inwerken op de
‘insulineresistentie’ of het feit dat de lichaamscellen onvoldoende reageren op
insuline om glucose uit het bloed op te nemen, waardoor het de nuchtere
glucosespiegel verlaagt. Ook een te hoge insulinespiegel, in het eerste stadium
van diabetes type 2, wordt erdoor verlaagd.
- Gember: De wortelstok van deze plant
is misschien het meest gekend als maagversterker en middel tegen de
misselijkheid, maar het verlaagt de algemene ontsteking die mee aan de basis
ligt van insulineresistentie. Gember verlaagt ook insulineresistentie, de
nchtere glucosespiegel, een te hoge insulinespiegel en HbA1c.
- Zwarte komijnolie: de olie van dit zwarte zaadje
geniet wellicht de sterkste reputatie in het verhogen van de immuniteit en het
afhouden van allergieën, maar het kan ook de glucosestofwisseling bij diabetes
type 2 bevorderen. Zwarte kmijn verlaagt de nuchtere glucosespiegel, te hoge
insulinespiegel en HbA1c.
- Kurkuma: remt vooral de evolutie van
‘prediabetes’ met insulineresistentie tot het werkelijke stadium van diabetes
type 2.
- Saffraan: verlaagt significant de
verhoogde nuchtere glucosespiegel en is wellicht het meest interessant om
diabetescomplicaties ter hoogt van het zenuwstelstel te voorkomen.
Bron:
Biogezond Oktober 2024 pg. 35