Vaak wordt er gewaarschuwd voor verzuring van ons lichaam, maar wat houdt dat juist in en waarom is het zo belangrijk? Wat kunnen we er aan doen om deze verzuring te vermijden?
Zoals we zullen zien is ons menselijk lichaam een geweldige vernuftige biochemische fabriek.
Na de
vertering blijft er een zure of basische ‘rest’ over. Voor een goede gezondheid
moet ons lichaam 80% basisch zijn en 20% zuur. Maar bij ons in het Westen zijn
mensen vaak 80% zuur en 20% basisch. Een lichaam dat te zuur is, toont dat door
middel van allerlei vage of ernstige klachten. Het verzuurt letterlijk. Als er
teveel zuren aanwezig zijn en het bloed zou daardoor te zuur worden, worden er
overal mineralen vandaan gehaald om deze te neutraliseren. Dus haalt je lichaam
kalk uit je botten, uit je tanden, je nagels, overal haalt het minderalen weg
om de zuren maar te kunnen neutraliseren, met als resultaat onder andere
botontkalking, cariës en ander minder leuke zaken. Ook spierstijfheid en jicht
zijn een vorm van verzuring maar met de juiste voeding en levenswijze is daar
wat aan te doen.
Over de zuurtegraad
De
scheikundige term “pH waarde” is een graadmeter voor de zuurtegraad. De schaal
loopt van pH 1t/m 14 en geeft aan hoe zuur of alkalisch een samenstelling is
zoals een vloeistof of voedingsmiddel. De pH van zuiver water is 7, neutraal,
precies in het midden van de schaal.
De pH-waarde is een maat voor de concentratie van waterstofionen (H+) in een
waterige oplossing. De afkorting pH staat voor het Latijnse “potentia
Hydrogenii” en betekent concentratie van waterstof in een oplossing. Zure
oplossingen hebben een lage pH (minder dan 7) en een hoge concentratie
waterstofionen. Basische of alkalische oplossingen hebben een hoge pH-waarde
(hoger dan 7), dus een lage concentratie waterstofionen.
De pH-waarde van ons bloed is uiterst belangrijk voor onze stofwisseling en
onze gezondheid, en is op zich vrij stabiel, omdat ons lichaam beschikt over
zelfregulerende mechanismen om deze waarde te bewaken. De pH-waarde van bloed
moet tussen 7,35 en 7,45 liggen, licht basisch dus. Er is niet veel speling. Er
behoort een correct en gezond evenwicht te zijn tussen zure en alkalische
stoffen. Waarden in het bloed die te zuur of te basisch zijn, kunnen levensbedreigend
zijn. Het is belangrijk dat de pH-waarde normaal blijft, anders kan er alkalose
(te alkalisch) of acidose (te zuur) optreden. Beide kunnen levensbedreigend
zijn. Als we jong zijn, werkt dat systeem gewoonlijk goed, maar als we ouder
worden kunnen er problemen opduiken.
Monocultuur landbouw en vervuiling zijn mede oorzaak dat er minder mineralen en
noodzakelijke voedingsstoffen in onze voeding aanwezig zijn. Onze Westerse
manier van leven en ons dieet zou beter kunnen zijn.
Een goed zuur-base evenwicht
Om het
zuur-base-evenwicht te reguleren heeft ons lijf een geavanceerd buffersysteem
dat perfect functioneert. Het doel van dit systeem is om de pH-waarden in de
cellen en het bloed constant houden. Belangrijke spelers in dit buffersysteem
zijn het in het bloed opgeloste basische bicarbonaat en het rode bloedpigment
hemoglobine. Dit evenwicht en dus ook de pH-waarde wordt voornamelijk geregeld
door onze ademhaling en uitscheiding via de urine, dus door onze nieren en onze
longen. Zure kooldioxide wordt uitgeademd. De nieren kunnen zure en basische
stoffen uit het bloed halen en zo de pH aanpassen. Ook via de huid en de
zweetklieren worden afvalstoffen afgescheiden. Soms kan er zich tijdelijk
melkzuur opstapelen in onze spieren, voornamelijk na een zware inspanning. Dan
is stretchen en massage nuttig om dit lactaatzuur weer in beweging te krijgen, door middel van
extra zuurstof. Goede ademhalingstechnieken kunnen daar ook toe bijdragen en
houden onze longen in goede conditie.
Als we in optimale gezondheid verkeren, hebben we een goed zuur-base evenwicht.
Onze voeding wordt verteerd, afgebroken in kleine stukjes in onze darmen, zoals
daar zijn vitamines, mineralen, en zo verder. Zij moeten zorgen voor de opbouw
van onze cellen. Onze leefwijze en voeding beïnvloeden zo de pH in ons lichaam.
Want natuurlijk, hoe gezonder wij leven, hoe beter wij ons lichaam voeden, hoe
gezonder onze organen zullen zijn, en hoe beter ze kunnen zorgen voor een goed
evenwicht in onze lichaamsvloeistoffen. Onze Westerse manier van leven brengt
veel afvalstoffen aan, die allemaal verwerkt moeten worden, en het risico inhouden
dat ons lichaam te zuur wordt. Te alkalisch komt veel minder voor, maar kan een
complicatie zijn bij diabetici, die daar alert op zullen moeten zijn. Hoe ouder
we worden, hoe meer afvalstoffen zich kunnen opstapelen. Regelmatig detoxen,
gezonde voeding en beweging kunnen daarbij helpen, en ook zorgen voor mineraalrijk
voedsel, want mineralen, nochtans levensnoodzakelijk, komen wij vaak tekort.
We zouden er best voor zorgen om in het midden te blijven van de pH schaal.
Volle granen en groenten zitten in het midden van die schaal. Het is dus aan te
bevelen dat die de hoofdbrok uitmaken van onze voeding.
Zuren en andere afvalstoffen die je lichaam niet kan verwerken, worden
opgeslagen, vooral in het bindweefsel. Alles dat ons organisme extra belast is
dus te vermijden, zoals producten die weinig nuttige voedingsstoffen en veel te
verwerken afvalstoffen bevatten.
Tekenen dat ons lichaam dreigt te verzuren
- Lusteloosheid, gebrek aan
energie, aanhoudende vermoeidheid en uitputting
- Depressieve stemmingen,
innerlijk onrust, nervositeit
- Slecht slapen
- Verlies van eetlust
- Onzuivere huid, eczeem en
andere huidklachten
- Haaruitval
- Zwak bindweefsel
- Vastzittende fascia,
verklevingen in het bindweefsel
- Cellulitis
- Gespannen spieren, spierkrampen
- Gewrichtsklachten, artrose, jicht,
reuma
- Ontstekingen
- Candida en schimmelinfecties
- Fibromyalgie
- Vocht vasthouden
- Hoofdmijn
- Brandend maagzuur, zure
oprispingen
- Obstipatie
Werken verzuring in de hand
- Geraffineerde suiker
- Industrieel bewerkte
voedingswaren
- Industrieel bewerkt vruchtensap
en frisdranken
- Geraffineerde granen
- Kunstmatige zoetstoffen
- Vlees en zuivel
- Gewone koffie
- Crash diëten
- Alcohol & drugs
- Roken
- Chemische medicatie
- Stress
- Vervuiling
Alkaliserende of basevormende voeding werkt ontzurend
- Zuiver water
- Groene groenten, bladgroenten
- Groene kruiden, zoals
paardenbloemblad, brandnetel, in thee of in soep
- Verse groenten en fruit, liefst
biologisch
- Peulvruchten en noten
- Volle granen
- Citroen, gember, kurkuma, aloë
vera
- Lacto-gefermenteerde voeding,
zuurkool, kimchi
- Umeboshi pruimen, een gepekelde
Japanse abrikoos, alkalisch en geneeskrachtig
- gezond natuurlijk gefermenteerd
zout, miso en shoyu
- sole, Keltisch zeezout opgelost
in water
- kuzu, wortel van een Japanse
plant, als bindmiddel of in alkalische drank met kookvocht van zoete groenten
- granenkoffie of chicorei, met
een paar korreltjes zout is alkalische drank
Wat
kunnen we zelf nog meer doen?
- Voldoende bewegen, bij voorkeur
in de buitenlucht en in het groen
- Yoga, tai chi of qigong
- Ademhalingsoefeningen, vooral
goed uitademen
- Fruit niet na de maaltijd eten
om gisting te vermijden, en met mate gebruiken
- Een sapdag inlassen om te detoxen
- Ontzurende supplementen
- Mineraalrijke voeding
gebruiken, ons lichaam heeft mineralen van goede kwaliteit nodig om de zuren te
neutraliseren
- Kijk naar andere
voedingssystemen, Ayurveda, macrobiotiek, 5 elementen koken, traditionele Chinese
geneeskunde,… die op een andere manier met voeding omgaan
- Kijk naar de gewoonten van onze
grootouders
- Magnesium in supplement nemen,
olie lokaal aanbrengen bij spierkrampen of in en bad toevoegen, zorgt voor
opname via de huid
- Natriumbicarbonaat in een
(voet)bad
- Magnesiumvlokken en
natriumbicarbonaat, uitwendig gebruik, versterken elkaar
- Massage bevordert de circulatie
en helpt zo afvalstoffen af te voeren
Bron:
Biogezond Oktober 2022 pag. 30 t/m 32