Veganisme: Waarop letten?
De hoofdmoot van onze voeding moet, zonder enige twijfel,
plantaardig zijn. Sommige mensen gaan daarin nog verder en sluiten om
ethische-, filosofische-, religieuze – of gezondheidsredenen dierlijke voeding
helemaal uit en kiezen voor veganisme. Ondanks niet onbelangrijke
gezondheidsvoordelen kan deze voedingswijze soms voor gezondheidsproblemen
zorgen. Zeker als er niet aan een zorgvuldige maaltijdplanning wordt gedaan en
niet wordt gepeild naar bepaald voedingstekorten. Welke nutritionele tekorten
moeten we zeker in de gaten houden?
Vitamine B12
Vitamine B12 is een essentiële vitamine voor een vlotte
celdeling en een goede functie van het zenuwstelsel en is bijna uitsluitend in
dierlijk voedsel te vinden.
In plantaardig voedsel zitten heel vaak “corrinoïden” met een gelijkaardige structuur, maar zonder vitamine B12-werking (bv. Tempeh). Nori, spirulina en chlorella zijn tot op heden de enige plantaardige bronnen waarin met zekerheid humaan actieve vitamine B12 (methylcobalamine) is aangetoond. Maar het is niet duidelijk hoeveel daarvan echt wordt opgenomen; ernstige tekorten kunnen ze zeker niet opvangen. Een ernstig en langdurig vitamine B12-gebrek kan onder meer leiden tot bloedarmoede, vruchtbaarheidsstoornissen, slijmvliesletsels (mond, tong, zwakke maagfunctie), gebrekkige groei, gevoelsstoornissen, geheugen- en concentratiestoornissen en vervroegd optreden van dementie.
Hoe kan een veganist zijn vitamine B12-gehalte op peil houden?
=> Tabletten met vitamine B12 van vegetarische oorsprong (“green chemistry” of door fermentatie verkregen); bij voorkeur met sublinguale toediening (onder de tong laten smelten).
In plantaardig voedsel zitten heel vaak “corrinoïden” met een gelijkaardige structuur, maar zonder vitamine B12-werking (bv. Tempeh). Nori, spirulina en chlorella zijn tot op heden de enige plantaardige bronnen waarin met zekerheid humaan actieve vitamine B12 (methylcobalamine) is aangetoond. Maar het is niet duidelijk hoeveel daarvan echt wordt opgenomen; ernstige tekorten kunnen ze zeker niet opvangen. Een ernstig en langdurig vitamine B12-gebrek kan onder meer leiden tot bloedarmoede, vruchtbaarheidsstoornissen, slijmvliesletsels (mond, tong, zwakke maagfunctie), gebrekkige groei, gevoelsstoornissen, geheugen- en concentratiestoornissen en vervroegd optreden van dementie.
Hoe kan een veganist zijn vitamine B12-gehalte op peil houden?
=> Tabletten met vitamine B12 van vegetarische oorsprong (“green chemistry” of door fermentatie verkregen); bij voorkeur met sublinguale toediening (onder de tong laten smelten).
Vitamine D
In ons klimaat is de blootstelling aan de zon bij de meesten
onvoldoende om het jaar door een goede bloedspiegel van vitamine D te
verkrijgen. Extra aanvoer via de voeding en in veel gevallen via
voedingssupplementen tijdens de herfst en de winter zijn daarom onontbeerlijk. Nu
zijn de voedingsbronnen van vitamine D vooral dierlijk: vette vis, boter en
melkproducten (vitamine D3). Veganisten hebben dan ook doorgaans lagere
bloedspiegels aan vitamine D en lopen een grotere kans op osteoporose. Maar
naast het belang voor botten en tanden, is vitamine D ook zeer belangrijk voor
de spierwerking, weerstand, bescherming tegen auto-immuunziekten en kanker.
Hoe bij veganisten het vitamine D-gehalte toch op peil brengen?
=> Veel paddenstoelen eten of een voedingssupplement daarvan innemen. Die leveren vitamine D2, dat wel minder actief is dan D3.
=> Tegenwoordig kan ook vitamine D3 van plantaardige oorsprong uit bepaalde mossoorten (lichen) gehaald worden.
Hoe bij veganisten het vitamine D-gehalte toch op peil brengen?
=> Veel paddenstoelen eten of een voedingssupplement daarvan innemen. Die leveren vitamine D2, dat wel minder actief is dan D3.
=> Tegenwoordig kan ook vitamine D3 van plantaardige oorsprong uit bepaalde mossoorten (lichen) gehaald worden.
Jodium
Dit sporenelement wordt heel sterk onderschat. Niet
alleen is het cruciaal voor de geestelijke en fysieke ontwikkeling van
kinderen, ook de hersenfunctie op volwassen leeftijd, de schildklierfunctie en
dus de algemene stofwisseling (energie, warmteproductie) zijn er ervan
afhankelijk. Ook zou jodium een zeer belangrijke rol vervullen in de preventie
van borstkanker. Naast in vis en zeevruchten, zit jodium vooral in
ongeraffineerd zeezout, maar dat alleen kan iemand behoefte niet invullen. In
veel landen is het gebruik van gejodeerd zout door bakkers verplicht. Maar ook
dat lost deze situatie onvoldoende op. Geschat wordt dat 80% van de veganisten
een jodiumtekort vertoont met meer kans op groeistoornissen bij kinderen, een
trage schildklierfunctie (met mogelijk sufheid, apathie, kouwelijkheid,
spierzwakte, overgewicht,…) en “hersenmist”.
Hoe kan de veganist hierop anticiperen?
=> Door te zorgen voor voldoende zeewier in de voeding (dulse, nori, zee-aster, Ijslands mos, arame, blaaswier, hiziki, gladgesteeld vingerwier, kelp, kombu, wakame). De moeilijkheid is dat de hoeveelheid jodium hiervan niet correct kan ingeschat worden en dat ook een teveel kan geconsumeerd worden. Algentabletten (vb. kelp, blaaswier) met een aangegeven dosis jodium, kunnen dat wel doen.
=> Er bestaat ook “liposomale” jodium, waarbij plantaardige jodium gebonden is aan lecithine voor een optimale opname.
=> De gewone jodiumdruppels zijn doorgaans van plantaardige oorsprong.
Hoe kan de veganist hierop anticiperen?
=> Door te zorgen voor voldoende zeewier in de voeding (dulse, nori, zee-aster, Ijslands mos, arame, blaaswier, hiziki, gladgesteeld vingerwier, kelp, kombu, wakame). De moeilijkheid is dat de hoeveelheid jodium hiervan niet correct kan ingeschat worden en dat ook een teveel kan geconsumeerd worden. Algentabletten (vb. kelp, blaaswier) met een aangegeven dosis jodium, kunnen dat wel doen.
=> Er bestaat ook “liposomale” jodium, waarbij plantaardige jodium gebonden is aan lecithine voor een optimale opname.
=> De gewone jodiumdruppels zijn doorgaans van plantaardige oorsprong.
Vitamine A (retinol)
Een verstandige plantaardige voeding met veel groenten en
fruit bevat een overvloed aan carotenen. Dit zijn pigmenten die bijdragen tot
gezonde slijmvliezen, een gave huid, een sterke weerstand en goed
functionerende ogen. Maar veel van deze functies worden pas vervuld na
omzetting van de plantaardige bètacaroteen (provitamine A) tot retinol of de
echte vitamine A in het lichaam. Helaas vertonen maar 45% van de mensen de
capaciteit om dat voldoende te doen. Heel wat veganisten hebben dus een gebrek
aan retinol en dat kan bijdragen tot: huidproblemen (abnormale verhoorning en
eelt, droogte, schilferen, trager genezen), slijmvliesproblemen (zoals
chronische problemen van de sinussen en de luchtwegen), zwakke weerstand,
nachtblindheid, gevoelig voor zonnebrand…
Oplossing?
=> Omdat retinol een dierlijke vitamine is, kan het enkel op een veganistische manier ingevuld worden door voedingssupplementen met retinylacetaat of retinylpalmitaat, verkregen door “green chemistry”.
Oplossing?
=> Omdat retinol een dierlijke vitamine is, kan het enkel op een veganistische manier ingevuld worden door voedingssupplementen met retinylacetaat of retinylpalmitaat, verkregen door “green chemistry”.
Omega-3-vetzuren (DHA)
Bij een vegetarische levenswijze, met voldoende groene
groenten, lijnzaad(olie), hennepzaad(olie) en walnoten, is er meer dan
voldoende aanvoer van het stamvetzuur van de omega-3-vetzuren: alfalinoleenzuur
(ALA). In principe kan dit ALA vervolgens in het lichaam omgezet worden tot de
zogenaamde “visolievetzuren” eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur
(DHA). Maar dit gebeurt, zeker als men een dagje ouder wordt, maar met
mondjesmaat. ALA heeft op zichzelf al ontstekingsremmende en bloedcirculatie
bevorderende effecten. Toch kunnen vegetariërs en veganisten niet zelden een gebrek
vertonen aan EPA en vooral aan DHA. Vetzuren die cruciaal zijn voor hart- en
bloedvaten, de geestelijke instelling, het geheugen en cognitief functioneren,
het afremmen van ontstekingsreacties (gewrichten, longen), de immuniteit, de
vruchtbaarheid en de huid.
Wat is hier het advies?
=> Zeker algenextracten innemen, rijk aan DHA (het belangrijkste omega-3-vetzuur). Sommige algen bevatten daarnaast ook wat EPA.
Wat is hier het advies?
=> Zeker algenextracten innemen, rijk aan DHA (het belangrijkste omega-3-vetzuur). Sommige algen bevatten daarnaast ook wat EPA.
Zink
Het mineraal zink is amper aanwezig in groenten en fruit
en minder prominent in granen. Noten, zaden, pitten en peulen zijn geen slechte
voedingsbronnen, maar het hoge gehalte fytinezuur in die plantaardige voeding
zorgt ervoor dat de zink er moeilijker wordt uit opgenomen. Zink is heel
belangrijk voor de groei, de immuniteit, de antioxidantenstatus, de
voortplanting en de huid. Tekorten kunnen zich uiten in: sneller infecties en
allergieën, huidsymptomen (slecht genezende wonden, sneller huiduitslag, acne),
verslaving aan zoet, eetlustgebrek, dwangmatig eetgedrag (anorexia, boulimie),
witte vlekjes op de nagels, meer kans op onvruchtbaarheid, prostaathypertrofie,
seksuele immaturiteit, gestoorde glucosetolerantie, diabetes en hypoglycemie…
Hoe kan je de opname van zink verbeteren bij een veganistische voeding?
=> Door noten en zaden vooraf te laten weken.
=> Door peulvruchten te laten kiemen of te fermenteren (tempeh, natto).
Hoe kan je de opname van zink verbeteren bij een veganistische voeding?
=> Door noten en zaden vooraf te laten weken.
=> Door peulvruchten te laten kiemen of te fermenteren (tempeh, natto).
Essentiële aminozuren
Essentiële aminozuren zijn aminozuren die het lichaam niet
zelf kan aanmaken uit andere aminozuren en die bijgevolg door de voeding moeten
aangeleverd worden. Essentiële aminozuren zijn belangrijk voor de aanmaak van
duizenden eiwitten in het lichaam, die zowel op structureel als op functioneel
niveau een rol vervullen. In tegenstelling tot dierlijke eiwitten, mankeren
plantaardige eiwitbronnen (met uitzondering van biergist, spirulina, chlorella,
boekweit, hennep en in mindere mate soja) altijd één of meerdere essentiële
aminozuren. Zo kunnen bij onverstandig veganisme tekorten optreden van
methionine, lysine, fenylalanine en tryptofaan en dat kan het immuunsysteem
verzwakken, de leverontgifting in het gedrang brengen, de sterkte en volume van
het spierstelsel negatief beïnvloeden en de kwaliteit van enzymen verminderen.
Wat is hier het belangrijkste advies?
=> Verstandig combineren van plantaardig voedsel, waarbij in dezelfde dag zowel peulvurchten, noten, zaden als volle granen worden gegeten.
=> Als supplement de combinatie nemen van rijsteiwit en erwteiwit, die in de juiste verhouding zorgt voor compleet eiwit met alle essentiële aminozuren in een goede verhouding.
=> Spirulina en/of chlorella gebruiken.
Wat is hier het belangrijkste advies?
=> Verstandig combineren van plantaardig voedsel, waarbij in dezelfde dag zowel peulvurchten, noten, zaden als volle granen worden gegeten.
=> Als supplement de combinatie nemen van rijsteiwit en erwteiwit, die in de juiste verhouding zorgt voor compleet eiwit met alle essentiële aminozuren in een goede verhouding.
=> Spirulina en/of chlorella gebruiken.
Ijzer
Tweewaardig positief en “heemgebonden” ijzer in dierlijke
bronnen zoals vlees, gevogelte, eieren, lever en vis, is gemiddeld 3 tot 5 maal
beter opneembaar dan plantaardig, driewaardig positief ijzer in groene
groenten, zaden, peulvruchten en granen. Behalve de vitamine C in verse
plantaardige voeding die de opname van ijzer bevordert, kunnen fytinezuur en
oxalaten in plantaardige voeding ook nog de opname van ijzer verminderen. De
ijzerstatus (vooral via het reserve-ijzer “ferritine”), wordt dan ook best in
de gaten gehouden bij veganisme, in het bijzonder bij menstruerende meisjes en
vrouwen, alsook bij sporters.
Aanraders zijn hier:
=> Spirulina en “Broken Cell Wall” Chlorella zijn rijk aan goed opneembaar, plantaardig ijzer.
Aanraders zijn hier:
=> Spirulina en “Broken Cell Wall” Chlorella zijn rijk aan goed opneembaar, plantaardig ijzer.
Selenium
West-Europese landbouwbodems zijn, door eenzijdige
teeltechnieken, het gebruik van kunstmest en de neerslag van zure regens, vaak uitzonderlijk
arm aan selenium. Hierdoor bestaat er bij veganisme de kans dat er te weinig
selenium wordt aangevoerd. Nochtans is dit sporenelement zeer belangrijk
voor de immuniteit, de bescherming tegen kwaadaardige cellen, de
schildklierfunctie en de voortplanting. Tekorten kunnen bijdragen tot het
ontstaan van degeneratieziekten zoals kanker, reumatoïde artritis, ziekte van
Alzheimer, MS, hart- en vaatziekten, allergie, verminderde weerstand,
mannelijke en vrouwelijk onvruchtbaarheid en verminderde schildklierfunctie.
Welke plantaardige bronnen zijn gelukkig rijk aan selenium?
=> Paranoten of brazilnoten en zonnebloempitten zijn toppers qua selenium.
=> Seleniumgist of biergist dat is gegroeid op en seleniumrijke bodem, is een bron van organische en goed opneembare selenium en zit ook in het betere voedingssupplement.
Welke plantaardige bronnen zijn gelukkig rijk aan selenium?
=> Paranoten of brazilnoten en zonnebloempitten zijn toppers qua selenium.
=> Seleniumgist of biergist dat is gegroeid op en seleniumrijke bodem, is een bron van organische en goed opneembare selenium en zit ook in het betere voedingssupplement.
Verzadigde vetten
Te vaak nog worden verzadigde vetten in het verdomhoekje
gestopt als zijnde grote boosdoeners en de oorzaak van hart- en vaatziekten.
Dit laatste is helemaal niet waar. We hebben verzadigde vetten absoluut nodig
voor een goede gezondheid (uiteraard in balans met de onverzadigde vetten). Ze
zijn bovendien zeer stabiel bij verhitting. Bij veganisme dat vooral oog
heeft voor zaden, noten, granen, peulvruchten, olijven en de (ongeraffineerde,
koudgeperste) oliën daaruit, worden meer dan voldoende mono- en
poly-onverzadigde vetzuren geconsumeerd, maar bitter weinig verzadigde vetten,
want die zitten vooral in dierlijk voedsel.
Hoe kan je daarop anticiperen?
=> Extra virgin kokosolie is de plantaardige topbron van verzadigde vetzuren. Een flink deel daarvan wordt bovendien aangeleverd door de middellange keten of “medium chain” triglyceriden. Dit zijn interessante brandstoffen, die niet zo snel als vetweefsel worden opgeslagen.
=> Ook ongeraffineerde rode palmolie bevat, naast mono-onverzadigde vetzuren, veel vitamine E en carotenen, ongeveer voor de helft verzadigde vetzuren.
Hoe kan je daarop anticiperen?
=> Extra virgin kokosolie is de plantaardige topbron van verzadigde vetzuren. Een flink deel daarvan wordt bovendien aangeleverd door de middellange keten of “medium chain” triglyceriden. Dit zijn interessante brandstoffen, die niet zo snel als vetweefsel worden opgeslagen.
=> Ook ongeraffineerde rode palmolie bevat, naast mono-onverzadigde vetzuren, veel vitamine E en carotenen, ongeveer voor de helft verzadigde vetzuren.
Calcium
Ondanks het feit dat er meer dan genoeg calcium in
plantaardige voedingsbronnen zit, vertonen veganisten niet zelden een gebrek
aan calcium. Eén van de redenen hiervoor is, is het feit dat er vitamine D
nodig is voor een goede opname van calcium en die is vaak te laag bij veganisme
(zie hoger). Een andere reden is de rijkdom aan onder andere fytinezuur en
oxaalzuur in veel plantaardige voeding, die de opname van calcium afremmen.
Hoe haal je toch voldoende calcium uit plantaardige voeding?
=> Oxaalrijke groene groenten (spinazie, bietengroen, warmoes, andijvie,…): eerst pletten en laten weken (met afgieten van weekwater), en daarna pas stomen of koken.
=> Door noten en zaden vooraf te laten weken.
=> Door peulvruchten te laten kiemen of te fermenteren (tempeh, natto).
Hoe haal je toch voldoende calcium uit plantaardige voeding?
=> Oxaalrijke groene groenten (spinazie, bietengroen, warmoes, andijvie,…): eerst pletten en laten weken (met afgieten van weekwater), en daarna pas stomen of koken.
=> Door noten en zaden vooraf te laten weken.
=> Door peulvruchten te laten kiemen of te fermenteren (tempeh, natto).
Zwavel
Zwavel is zeer belangrijk voor de lichaamsontgifting,
voor alle bindweefselstructuren, voor sterke haren en nagels, gezond kraakbeen,
sterke botten en een goede weerstand. De sterkst geconcentreerde
voedingsbronnen van zwavel zijn dierlijk: vlees, orgaanvlees, gevogelte, vis,
eieren en zuivelproducten. Een strikt plantaardige voeding zou daarom mogelijk
kunnen bijdragen tot het sneller optreden van gewrichtsklachten, spier- en
peesblessures, trager herstel van blessures, verminderde immuniteit en
allergieën.
Hoe kan je dat voorkomen?
=> Door voldoende in te zetten op de zwavelrijke uienfamilie (knoflook, ui, prei, bieslook, daslook) en op de koolsoorten (broccoli, spruiten, boerenkool…)
=> Door eventueel supplementen in te nemen van de goed opneembare MSM of methylsulfonylmethaan (is van plantaardige oorsprong).
Hoe kan je dat voorkomen?
=> Door voldoende in te zetten op de zwavelrijke uienfamilie (knoflook, ui, prei, bieslook, daslook) en op de koolsoorten (broccoli, spruiten, boerenkool…)
=> Door eventueel supplementen in te nemen van de goed opneembare MSM of methylsulfonylmethaan (is van plantaardige oorsprong).
Co-enzym Q10
Co-enzym Q10 is een belangrijk enzym voor de
energiestofwisseling, voor de werking van skeletspieren en de hartspier en voor
antioxidante bescherming van organen zoals hersenen, lever, nieren, hart en
pancreas. Zeker wanneer veganisten vetarm eten, kan een gebrek aan co-enzym Q10
optreden.
Hoe voorkom je dat?
=> Door enkel koudgeperste en ongeraffineerde oliën te gebruiken (het raffinageproces van oliën leidt tot groot verlies van co-enzym Q10)
=> Door voldoende zaden (sesam!), noten en pinda’s te consumeren.
=> Door een voedingssupplement met co-enzym Q10 in te nemen (oorsprong is plantaardig), waarbij de beste keuzen ubiquinol is.
Hoe voorkom je dat?
=> Door enkel koudgeperste en ongeraffineerde oliën te gebruiken (het raffinageproces van oliën leidt tot groot verlies van co-enzym Q10)
=> Door voldoende zaden (sesam!), noten en pinda’s te consumeren.
=> Door een voedingssupplement met co-enzym Q10 in te nemen (oorsprong is plantaardig), waarbij de beste keuzen ubiquinol is.
Bron: Biogezond februari 2020 pag. 8-10