Ondanks
hoogstaande diagnosetechnieken, verfijnde chirurgische ingrepen, de afname van
het aantal rokers, de sterk cholesterolverlagende statines en andere medicijnen,
blijft sterfte door hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 in onze
leefwereld. Hoofdoorzaak hiervan is wellicht het feit dat men zich in de
reguliere geneeskunde teveel eenzijdig richt op de (vermeende) grote vijand
cholesterol en te weinig kijkt naar het onderliggende chronische
ontstekingsproces, dat op veel meer risicofactoren berust. In dit artikel
zetten we de belangrijkste tips om atherosclerose of slagaderverkalking, de hoofdoorzaak
van hart- en vaatziekten, af te remmen.
Levensstijlaanpassingen
Beweeg meer en sport aeroob
Het is ruimschoots bewezen dat regelmatig bewegen helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten. 3 uur joggen per week of dagelijks 1uur wandelen of 45 minuten flink doorstappen is ideaal. Ook zwemmen en fietsen zijn aanraders, zolang we “aeroob” sporten met voldoende zuurstofopname. Intensief sporten met ‘anaerobe belasting” en melkzuurvorming is enkel aanbevolen voor wie cardiologisch gescreend werd, want elk jaar vallen er door competitief sporten helaas (jonge) hartdoden te betreuren.Vermijd actief en passief roken
Het is evident dat roken nefast is voor hart- en bloedvaten. Men begrijpt dat tabaksrook slecht is voor de luchtwegen, maar beseft nog onvoldoende dat de teerstoffen, zware metalen en koolstofmonoxide erin, ook de binnenwand van de slagaders aantasten. Zélfs passief roken verhoogt de kans op hartziekten, waardoor de enige plaats voor de roker inderdaad buiten is.Pak overgewicht aan
Overgewicht wil niet zeggen dat je enkel beschikt over extra reserves. Het is met name het “abdominaal” of “visceraal” vet in en rond de buikorganen, dat ontstekingsbevorderende stoffen afscheidt en zo het proces van slagaderverkalking in de vaatwanden bevordert. Bovendien betekent overgewicht ook een extra belasting voor het hart. Afvallen bij overgewicht is dus zeer belangrijk en dat kan vooral door meer bewegen en gezonder te eten(zie verder).
Ontspan en slaap voldoende
Stress en onvoldoende slaap dragen bij tot veel aandoeningen, waaronder ook vaatziekten. Het is dan ook van cruciaal belang om op tijd te ontspannen en te zorgen voor een goede nachtrust. Pak zoveel mogelijk de ware oorzaak hiervan aan en vermijd, indien mogelijk, kalmeermiddelen of slaapmiddelen. Stressgevoelens kunnen beheerst worden door eenvoudige technieken zoals de buikademhaling. Dieper ontspannen kan je leren met “Mind-Body Interventions” zoals Yoga, Tai Chi en Mindfulness, mits ze gebeuren onder leiding van een professional.
Stress en onvoldoende slaap dragen bij tot veel aandoeningen, waaronder ook vaatziekten. Het is dan ook van cruciaal belang om op tijd te ontspannen en te zorgen voor een goede nachtrust. Pak zoveel mogelijk de ware oorzaak hiervan aan en vermijd, indien mogelijk, kalmeermiddelen of slaapmiddelen. Stressgevoelens kunnen beheerst worden door eenvoudige technieken zoals de buikademhaling. Dieper ontspannen kan je leren met “Mind-Body Interventions” zoals Yoga, Tai Chi en Mindfulness, mits ze gebeuren onder leiding van een professional.
Voedingsaanpassingen
Schrap de boosdoeners!
Schrap alles met suiker
Een zeer groot verband met vaatziekten is aangetoond, maar wordt “doodgezwegen”.
- Schrap alle industriële en geraffineerde oliën en- vetbereidingen die in duizenden voedingsmiddelen zitten
Geperst en
verwerkt bij hoge temperatuur, geraffineerd in meerdere stappen, gehard,
kunstmatige en potentieel toxische antioxidanten. Zo is margarine een
ultrabewerkt en sterk geraffineerd voedingsmiddel en helemaal geen
gezondheidsbevorderende vetbereiding.
- Schrap alle light frisdranken
Kunstmatige
zoetstoffen zijn helemaal geen gezond alternatief voor suiker.
- Schrap alle witmeelproducten
Deze zijn sterk
beroofd van magnesium en vitamines B.
- Schrap bewerkte vleeswaren en junk food
Ze verhogen niet alleen de kans
op kanker, maar ook op hart- en vaatziekten.
Wees
bovendien zeer matig met rood vlees, beperk je alcoholgebruik tot minder dan
een gemiddelde van 1 glas per dag, en probeer het bij maximaal 3 koppen koffie
per dag te houden.
De basis: BIO groenten en fruit
Toppers zijn: ui, prei, knoflook, bieslook, daslook, broccoli, spruiten, boerenkool, andere kolen, waterkers, radijzen, rammenas, bosbessen, blauwbes, gojibes, zwarte bes, aroniabes, granaatappel, framboos en aardbei.
Kies
hierbij zeker voor Bio-kwaliteit,
want deze bevatten gemiddeld 20 a 40%
méér beschermende antioxidanten en 18 –
69% méér secundaire plantenstoffen.
Extra vierge oliën, noten en zaden
Margarineproducten willen ons doen geloven dat verzadigde vetten “verkeerd” zijn en onverzadigde vetten “OK”. Maar het zijn de hierboven reeds aangehaalde industriële oliën en vetten en de duizenden voedingsmiddelen die ze bevatten, die de boosdoeners zijn qua vetten. Kies daarom voor:- koudgeperste, ongeraffineerde of “extra vierge” olijfolie en andere bronnen van omega-9-vetzuren zoals amandelen en hazelnoten.
- Omega-3-vetzuren: wilde vette vis, walnoten, pompoenpitten, gorene groeten zoals postelein, veldsla en peterselie, chiazaad en extra vierge lijnzaadolie.
Nuttige planten
Het plantje die het meest de gezondheid van hart- en bloedvaten bevordert, is knoflook. Eén tot twee teentjes rauwe knoflook per dag is dan ook aanbevolen. Meer niet want dan kunnen de zwavelstoffen die in knoflook zitten, de slokdarm, maag en lever gaan irriteren. Wanneer je niet zo gek bent op de knoflooklucht, kan je kiezen voor “gefermenteerde” of gerijpte knoflook.
Ook de
planten met OPC’s zijn uiterst interessant. Het dagelijks drinken van groene thee, witte thee of matcha, het
regelmatig gebruik van granaatappelsap
en de inname van een goed
kurkumapreparaat, zijn nuttige tips om hart en bloedvaten gezond te houden.
Nuttige voedingssupplementen
- Omega-3-vetzuren: Kies hierbij voor een kwaliteitsvol visoliepreparaat en zorg voor dagelijks 500mg EPA+DHA bij preventie en 1000 mg bij reeds bestaande hart- en vaatziekten.- Vitamine K2: uit het sojafermentatieproduct natto. Deze vitamine zet niet alleen calcium in de botten neer, maar helpt vooral ook calcium buiten de bloedvaten te houden in het proces van slagaderverkalking.
- Vitamine E: kies hierbij zeker voor de natuurlijke vorm en NIET de synthetische vorm. Vitamine E is een zeer belangrijk vaatbeschermend antioxidans die het bloed op een natuurlijke manier verdunt en de oxidatie van cholesterol afremt.
- De vitamines B: helpen het vrije radicaal homocysteïne, belangrijke risicofactor van hart- en vaatziekten, verlagen.
- Co-enzym Q10: liefst in de vorm van het bioactieve ubiquinol. Dit co-enzym verwijdt de bloedvaten met een betere doorstroming en een bloeddruk. Het bevordert tevens de werking van de hartspier.
- Vitamine C, vitamine D, en gecheleerd magnesium: vitamine C versterkt de collageenwand van bloedvaten en heeft een vaatverwijdende werking. Vitamine D heeft een algemeen ontstekingswerende werking en magnesium zorgt voor een betere bloeddruk, ondersteunt de hartfunctie en bevordert het hartritme.
Bron: Biogezond april 2019 pag.
48-50