Met deze blogpost wil ik graag een vaak voorkomend misverstand over tarwevrij versus glutenvrij de wereld uit helpen.
Het gebeurt wel eens dat mensen de winkel binnenkomen en meteen naar de rek met de glutenvrije producten stormen. Wanneer ik dan vraag of ik kan helpen, krijg ik weleens het antwoord "Ja, ik moet glutenvrij gaan eten. Ik ben intolerant of allergisch aan tarwe." Op dat moment gaat er bij mij een belletje rinkelen. Mensen die geen tarwe verdragen, worden automatisch geadviseerd om glutenvrij te gaan eten, maar dit klopt niet.
Het gebeurt wel eens dat mensen de winkel binnenkomen en meteen naar de rek met de glutenvrije producten stormen. Wanneer ik dan vraag of ik kan helpen, krijg ik weleens het antwoord "Ja, ik moet glutenvrij gaan eten. Ik ben intolerant of allergisch aan tarwe." Op dat moment gaat er bij mij een belletje rinkelen. Mensen die geen tarwe verdragen, worden automatisch geadviseerd om glutenvrij te gaan eten, maar dit klopt niet.
Tarwevrij is niet hetzelfde als glutenvrij
Tarwevrij is niet hetzelfde als glutenvrij. Wanneer je tarwevrij moet gaan eten, zullen er in het glutenvrije schap van de winkel, producten zijn die je zeker mag eten maar ook een heel deel die niet geschikt zijn. Er zijn heel wat glutenvrije producten gemaakt van tarwe. Uit deze tarwe zijn de gluten dan wel uitgehaald, maar andere delen van tarwe, zoals tarwezetmeel, niet. Wanneer je het graan tarwe dient te vermijden, kan je dus ook deze producten niet eten.
Wanneer je dus tarweintolerant bent of allergisch bent aan tarwe, hou hier dan zeker rekening mee en ren niet volautomatisch zonder nadenken en zonder lezen naar het glutenvrije schap!