Vermijd suiker in plaats van zout!
Eén van de eerste adviezen die iemand waarbij een hoge
bloeddruk wordt vastgesteld, te horen krijgt, is: “vermijd zoveel mogelijk
zout”. En hoewel deze raad inmiddels heel sterk is ingeburgerd , blijkt dat hij
nauwelijks zoden aan de dijk brengt. Het kan wel interessant zijn om de inname
van natrium te matigen, zeker als dat gekoppeld wordt aan het verhogen van
kalium in de voeding. Maar veel belangrijker is het om suiker te vermijden!
Studies
Dat zout geen oorzaak is van hoge bloeddruk werd door
verschillende studies aangetoond. In een 8 jaar lopende studie met meer dan 3600 deelnemers die bij aanvang
gezond waren, zag men na 8 jaar dat bij degenen die het meest zout
consumeerden, in vergelijking met degenen die er het minst consumeerden, niet
meer hoge bloeddruk voorkwam en zelfs minder hart- en vaatziekten optraden.
Een studie die de resultaten van vier studies bundelden, concludeerde
dat een strenge zoutbeperking (minder dan 3.5gr per dag), de kans op een hartaanval
of beroerte verhoogde met 26% en bij bestaande hypertensie (hoge bloeddruk)
zelfs met 34%!
Preventie
In de preventie en aanpak van hoge bloeddruk is het beter om
de zoutinname niet al te streng te beperken, maar eerder te matigen, en daarbij
de nadruk meer te leggen op een verhoogde inname van kalium via verse groenten
en fruit. Belangrijker nog is dat artsen en gezondheidsbegeleiders hun aandacht
van zout verleggen naar een ander voedingsadditief: suiker. Een strenge
beperking van geraffineerde suikers zou niet
alleen het aantal gevallen van hypertensie doen afnemen, maar ook breder
bijdragen tot een preventie van hart- en vaatziekten.
Bron: BioGezond Juni 2018