In onze samenleving lijden steeds meer mensen aan overgewicht. Overgewicht is onder meer een risicofactor op het ontwikkelen van insulineresistentie en van leeftijdsebonden afname van cognitieve en verstandelijke vermogens.
Wetenschappers stelden zich de vraag of groene thee, rijk aan het sterke antioxidans en ontstekingsremmende stof EGGC (Epigallocatechinegallaat) kan helpen beschermen tegen het optreden van insulineresistentie en cognitief verval. De wetenschappers deden een studie met 3 groepen muizen. Een controlegroep op gewone voeding, een tweede groep waarbij door een een dieet rijk aan geraffineerde fructose en - vetten een beeld van insulineresistentie en een afname van geheugen en aanleervermogen werd uitgelok en een derde groep op hetzelfde dieet als de tweede groep, maar aangevuld met EGCG. De vaststelling was dat EGCG duidelijk de hersencellen beschermde tegen neuronale celdood met afremmen van het door het slechte dieet uitgelokte afname van aanleervermogen en geheugen. Dit gebeurde vooral door het verminderen van de neuro-infllammatie. Neuro-inflammatie staat voor ontstekingsverschijnselen in de hersenen. Men zag ook dat EGCG hielp beschermen tegen insulineresistentie met een betere verwerking van glucose.
Het is duidelijk dat deze studie suggereert dat de regelmatige consumtie van groene thee kan bijdragen tot het behoud van een goed geheugen- en concentratievermogen en tot preventie van diabetes type II.
Bronnen: Yashi Mi, Guoyuan Qi, Rong Fan, Qinglian Qiao, Yali Sun, Yuqi Gao and Xuebo Liu. EGCG ameliorates high-fat-and high-fructose-induced cognitive defects by regulating the IRS/AKT and ERK/CREB/BD?F FASEB J fj.201700400RR; published ahead of print July 24,2017, doi:10.1096/fj.201700400RR
Wetenschappers stelden zich de vraag of groene thee, rijk aan het sterke antioxidans en ontstekingsremmende stof EGGC (Epigallocatechinegallaat) kan helpen beschermen tegen het optreden van insulineresistentie en cognitief verval. De wetenschappers deden een studie met 3 groepen muizen. Een controlegroep op gewone voeding, een tweede groep waarbij door een een dieet rijk aan geraffineerde fructose en - vetten een beeld van insulineresistentie en een afname van geheugen en aanleervermogen werd uitgelok en een derde groep op hetzelfde dieet als de tweede groep, maar aangevuld met EGCG. De vaststelling was dat EGCG duidelijk de hersencellen beschermde tegen neuronale celdood met afremmen van het door het slechte dieet uitgelokte afname van aanleervermogen en geheugen. Dit gebeurde vooral door het verminderen van de neuro-infllammatie. Neuro-inflammatie staat voor ontstekingsverschijnselen in de hersenen. Men zag ook dat EGCG hielp beschermen tegen insulineresistentie met een betere verwerking van glucose.
Het is duidelijk dat deze studie suggereert dat de regelmatige consumtie van groene thee kan bijdragen tot het behoud van een goed geheugen- en concentratievermogen en tot preventie van diabetes type II.
Bronnen: Yashi Mi, Guoyuan Qi, Rong Fan, Qinglian Qiao, Yali Sun, Yuqi Gao and Xuebo Liu. EGCG ameliorates high-fat-and high-fructose-induced cognitive defects by regulating the IRS/AKT and ERK/CREB/BD?F FASEB J fj.201700400RR; published ahead of print July 24,2017, doi:10.1096/fj.201700400RR