Sinds een paar jaar is de avocado de populairste vrucht op Instagram. Maar het tij lijkt te keren en het ziet ernaar uit dat dit jaar het jaar van de vijg wordt.
Vijgen zitten boordevol voedingsstoffen, antioxidanten en vezels. Ze heeft een zoete, aromatische smaak en is daarom goed te combineren bij het ontbijt, in salades, in drankjes en in hoofdgerechten. Het minder goede nieuws is dat het seizoen van de vijg loopt van juli tot oktober.
De vijg is ook een schijnvrucht. Een vijgenboom zal je dan ook nooit zien bloeien. De bloem van de boom zit in de vijg zelf. Ze zien dus geen daglicht en komen daardoor nooit tot bloei. Ze rijpen binnenin verder tot pitjes. In het Chinees betekent "vijg" letterlijk "fruit zonder bloem".
De avocado is niet zo gemakkelijk in gebruik. Hij is ofwel nog te onrijp als je hem opensnijdt ofwel net té rijp. Ook bij de vijg hoort een handleiding. Vijgen zijn zeer tere vruchten. Hun aroma en smaak zijn optimaal wanneer ze volledig gerijpt zijn. Maar ze zijn ook erg gevoelig voor schimmel. Als er bruine plekjes op de schil verschijnen, is het te laat. Binnen enkele uren worden de suikers dan omgezet in zuren en heeft de vijg geen lekkere smaak meer.
Verse vijgen zijn heel gemakkelijk te verwerken in slaatjes met geiten- of fetakaas en verse groene kruiden, in fruitsalades, in taart en gebak, in confituur en chutneys voor op de boterham of om bij de kaas te serveren of als compote bij wild en roomijs. Gekoelde vijgen besprenkel je best met een beetje citroensap. Zo wordt hun smaak wat opgepept.
Vijgen zijn ook ideaal om te drogen omwille van hun hoge suikergehalte. Gedroogde vijgen kan je tot een jaar op een donkere, koele plaats bewaren.
Voor inspiratie en recepten met vijgen, hou zeker deze blog de komende tijd in de gaten!
Vijgen zitten boordevol voedingsstoffen, antioxidanten en vezels. Ze heeft een zoete, aromatische smaak en is daarom goed te combineren bij het ontbijt, in salades, in drankjes en in hoofdgerechten. Het minder goede nieuws is dat het seizoen van de vijg loopt van juli tot oktober.
De vijg is ook een schijnvrucht. Een vijgenboom zal je dan ook nooit zien bloeien. De bloem van de boom zit in de vijg zelf. Ze zien dus geen daglicht en komen daardoor nooit tot bloei. Ze rijpen binnenin verder tot pitjes. In het Chinees betekent "vijg" letterlijk "fruit zonder bloem".
De avocado is niet zo gemakkelijk in gebruik. Hij is ofwel nog te onrijp als je hem opensnijdt ofwel net té rijp. Ook bij de vijg hoort een handleiding. Vijgen zijn zeer tere vruchten. Hun aroma en smaak zijn optimaal wanneer ze volledig gerijpt zijn. Maar ze zijn ook erg gevoelig voor schimmel. Als er bruine plekjes op de schil verschijnen, is het te laat. Binnen enkele uren worden de suikers dan omgezet in zuren en heeft de vijg geen lekkere smaak meer.
Verse vijgen zijn heel gemakkelijk te verwerken in slaatjes met geiten- of fetakaas en verse groene kruiden, in fruitsalades, in taart en gebak, in confituur en chutneys voor op de boterham of om bij de kaas te serveren of als compote bij wild en roomijs. Gekoelde vijgen besprenkel je best met een beetje citroensap. Zo wordt hun smaak wat opgepept.
Vijgen zijn ook ideaal om te drogen omwille van hun hoge suikergehalte. Gedroogde vijgen kan je tot een jaar op een donkere, koele plaats bewaren.
Voor inspiratie en recepten met vijgen, hou zeker deze blog de komende tijd in de gaten!