Cacao is toch wel een bijzondere superfood. Ze heeft op veel mensen een bijzondere uitwerking. Van cacao worden we blij! In gewone chocolade zitten veel geraffineerde suikers, melk en andere hulpstoffen. Maar voor wie cacao in zijn puurste vorm wil, is er raw cacao. Zonder suiker. Zonder toevoegingen. Raw cacao heeft geen zoete smaak, maar de bonen en de nibs hebben wel een lekkere bite! Theobroma is de Latijnse naam voor cacao, oftewel voedsel van de goden. Met goddelijk voedsel kan je heerlijke dingen doen! Een handje cacaonibs doorheen je ontbijt, in je cake, gebak of brood. Je kan de cacaobonen malen in een vijzel zodat je de voedingsstoffen uit de schil ook gebruikt.
Cacaobomen produceren vruchten van gemiddeld 20 cm bij 8 cm. Elke vrucht bevat 20 tot 40 bonen. Elke boon is omhuld met een lichtbruine pulp. De raw, ongeroosterde bonen bestaan voor ongeveer 65% uit water. Wanneer de cacaobonen geoogst zijn, ondergaan ze een fermentatieproces dat enkele dagen duurt. Dit fermentatieproces gebeurt onder tropische temperaturen. Vanaf dan wordt de cacaoboon eetbaar en ontstaat de klassieke geur en smaak van cacao. Vervolgens worden de bonen nog enkele dagen in de zon gelegd. Wanneer dit hele proces afgerond is, bestaan de bonen nog voor ongeveer 5% uit water. Om van deze bonen nibs en poeder te maken, worden de gefermenteerde en zongedroogde cacaobonen opengebroken en gezeefd. Zo blijven er enkel nibs over. Gedurende 10 tot 12 uren worden de nibs met steen gemalen tot een ultrafijne pasta. Daarna wordt de pasta door een zeef gehaald. In deze zeef worden de cacao en het boter van elkaar gescheiden. Vervolgens wordt de cacao nogmaals gezeefd, zodat er een poeder ontstaat. Cacao is ook heel erg lekker in combinatie met andere superfoods zoals hennep- en chiazaad, maca- en açaipoeder en koudgeperste hennepolie.
Cacaobomen produceren vruchten van gemiddeld 20 cm bij 8 cm. Elke vrucht bevat 20 tot 40 bonen. Elke boon is omhuld met een lichtbruine pulp. De raw, ongeroosterde bonen bestaan voor ongeveer 65% uit water. Wanneer de cacaobonen geoogst zijn, ondergaan ze een fermentatieproces dat enkele dagen duurt. Dit fermentatieproces gebeurt onder tropische temperaturen. Vanaf dan wordt de cacaoboon eetbaar en ontstaat de klassieke geur en smaak van cacao. Vervolgens worden de bonen nog enkele dagen in de zon gelegd. Wanneer dit hele proces afgerond is, bestaan de bonen nog voor ongeveer 5% uit water. Om van deze bonen nibs en poeder te maken, worden de gefermenteerde en zongedroogde cacaobonen opengebroken en gezeefd. Zo blijven er enkel nibs over. Gedurende 10 tot 12 uren worden de nibs met steen gemalen tot een ultrafijne pasta. Daarna wordt de pasta door een zeef gehaald. In deze zeef worden de cacao en het boter van elkaar gescheiden. Vervolgens wordt de cacao nogmaals gezeefd, zodat er een poeder ontstaat. Cacao is ook heel erg lekker in combinatie met andere superfoods zoals hennep- en chiazaad, maca- en açaipoeder en koudgeperste hennepolie.