Zolang ze klein zijn (tot 20 cm) eet je courgettes met de schil en zelfs met de minuscule witte pitjes. De courgette is familie van de pompoen en is door haar neutrale smaak heel gemakkelijk te verwerken in tal van zomerse bereidingen. Ze wordt het best gemengd met pittige ingrediënten zoals paprika' en look naast tal van verse kruiden. Courgettes eventjes bakken is een supersnelle bereidingswijze. De groente met de kaasschaaf in fijne repen omtoveren maakt ze geschikt voor gebruik in salades of als onderdeel van een vegetarische spies op de grill. Bij grote exemplaren verwijder de schil en de dikke pitten. Het vruchtvlees van de courgette is zeer geschikt om snel een soep te maken.
Receptje: Zomerse Gierstovenschotel
Ingrediënten: 2 koppen gierst - 3 kleine courgettes - 250 gr champignons - 2 tomaten - 100 gr prinsessebonen - 1 ui - 300 gr mozzarella (of 100 gr emmentaler) - 2 el olijfolie - 1/2 tl rozemarijn - 1/4 tl bonenkruid - snuifje tijm - 1 tl basilicum (gedroogde of 1 el gehakte verse) - (kruiden)zout - peper.
Bereidingswijze: Was de courgettes en maak de champignons schoon. Snijd beide groenten in plakjes. Snipper de ui. Kook de gierst gaar. Verwarm intussen de olijfolie en fruit de ui. Voeg de boontjes, bonenkruid, tijm en een scheutje water toe en laat het geheel stoven. Voeg 8 minuten later de courgettes en de champignons toe. Laat nog ongeveer 5 minuten stoven. Snijd intussen de tomaat en de mozzarella in plakjes. Schep een dun laagje gierst in een ingeoliede ovenschotel. Leg daarop de gare groenten en schijfjes rauwe tomaat. Bestrooi met peper en driekwart van de basilicum. Breng opnieuw een laagje gierst en groenten aan, bestrooi met kruiden en eindig met tomaatplakjes. Leg daarop de mozzarella en bestrooi hem met de rest van de basilicum en rozemarijn. Plaats ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200° Celcius. Eet Smakelijk!
Receptje: Zomerse Gierstovenschotel
Ingrediënten: 2 koppen gierst - 3 kleine courgettes - 250 gr champignons - 2 tomaten - 100 gr prinsessebonen - 1 ui - 300 gr mozzarella (of 100 gr emmentaler) - 2 el olijfolie - 1/2 tl rozemarijn - 1/4 tl bonenkruid - snuifje tijm - 1 tl basilicum (gedroogde of 1 el gehakte verse) - (kruiden)zout - peper.
Bereidingswijze: Was de courgettes en maak de champignons schoon. Snijd beide groenten in plakjes. Snipper de ui. Kook de gierst gaar. Verwarm intussen de olijfolie en fruit de ui. Voeg de boontjes, bonenkruid, tijm en een scheutje water toe en laat het geheel stoven. Voeg 8 minuten later de courgettes en de champignons toe. Laat nog ongeveer 5 minuten stoven. Snijd intussen de tomaat en de mozzarella in plakjes. Schep een dun laagje gierst in een ingeoliede ovenschotel. Leg daarop de gare groenten en schijfjes rauwe tomaat. Bestrooi met peper en driekwart van de basilicum. Breng opnieuw een laagje gierst en groenten aan, bestrooi met kruiden en eindig met tomaatplakjes. Leg daarop de mozzarella en bestrooi hem met de rest van de basilicum en rozemarijn. Plaats ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200° Celcius. Eet Smakelijk!