De therapeutische eigenschappen van rode biet zijn reeds wetenschappelijk aangetoond. Zo werkt rode biet onder andere weerstandsverhogend, urinedrijvend, bloedzuiverend, leverbeschermend en heeft het een gunstige invloed op de cholesterol. Meer recent nog werd ook de gunstige invloed van rode bietensap op het uithoudingsvermogen van sporters aangetoond. Maar vele van deze positieve eigenschappen worden vernietigd door warmte en pasteurisatie. Daarom raden wij aan om dranken of preparaten te nemen op basis van koudgeperste bieten.
De wetenschappelijke naam van de rode biet is Beta vulgaris L. var rubra. Ondersoorten van de rode biet zijn de suikerbiet, de voederbiet en de snijbiet of warmoes. In rode bieten zitten veel vitamines en mineralen zoals ijzer en de zeldzame mineralen Sr, Ru, Br, Mn, Li, maar ook vele antioxidanten, vezels en nitraten.
Vitamine C is een zeer sterk antioxidant. Foliumzuur of B9 zorgt voor een goede rijping van rode en witte bloedcellen.
Betaïne heeft een leverbeschermende werking doordat het de vetopstapeling in de lever voorkomt. Ook bevat rode biet vitamine U oftewel S-methylmethionine dat het maag- en darmslijmvlies beschermt.
Betanine kan het ontstaan van vroegtijdige afwijkingen in de celdelingen voorkomen.
Omwille van de synergetische werking van deze verschillende componenten uit rode biet, wordt er aangeraden om preparaten te gebruiken die extra methionine en vitamine C bevatten.
500 ml bietensap per dag zou het uithoudingsvermogen verbeteren door een efficiënter zuurstofgebruik. Dit heeft onderzoek aangetoond. Via een verhoogde productie van NO door een grote aanwezigheid van nitraten in rode biet, maken spieren efficiënter gebruik van de zuurstof. Hierdoor is de inspanning minder vermoeiend. Het zuurstofverbruik daalt met ongeveer 16% voor eenzelfde inspanning. Dus niet alleens sporters, maar ook vermoeide en verzwakte personen met ijzertekort zouden baat kunnen hebben bij het gebruik van rode biet. Voor een sterke, sportieve prestatie kan het sap of het tablet best twee weken op voorhand genomen worden.
De wetenschappelijke naam van de rode biet is Beta vulgaris L. var rubra. Ondersoorten van de rode biet zijn de suikerbiet, de voederbiet en de snijbiet of warmoes. In rode bieten zitten veel vitamines en mineralen zoals ijzer en de zeldzame mineralen Sr, Ru, Br, Mn, Li, maar ook vele antioxidanten, vezels en nitraten.
Vitamine C is een zeer sterk antioxidant. Foliumzuur of B9 zorgt voor een goede rijping van rode en witte bloedcellen.
Betaïne heeft een leverbeschermende werking doordat het de vetopstapeling in de lever voorkomt. Ook bevat rode biet vitamine U oftewel S-methylmethionine dat het maag- en darmslijmvlies beschermt.
Betanine kan het ontstaan van vroegtijdige afwijkingen in de celdelingen voorkomen.
Omwille van de synergetische werking van deze verschillende componenten uit rode biet, wordt er aangeraden om preparaten te gebruiken die extra methionine en vitamine C bevatten.
500 ml bietensap per dag zou het uithoudingsvermogen verbeteren door een efficiënter zuurstofgebruik. Dit heeft onderzoek aangetoond. Via een verhoogde productie van NO door een grote aanwezigheid van nitraten in rode biet, maken spieren efficiënter gebruik van de zuurstof. Hierdoor is de inspanning minder vermoeiend. Het zuurstofverbruik daalt met ongeveer 16% voor eenzelfde inspanning. Dus niet alleens sporters, maar ook vermoeide en verzwakte personen met ijzertekort zouden baat kunnen hebben bij het gebruik van rode biet. Voor een sterke, sportieve prestatie kan het sap of het tablet best twee weken op voorhand genomen worden.